Przejdź na stronę główną Interia.pl

Crème Brûlée z miechunką

Klasyczny francuski deser.

Składniki na 4 porcje: 1 laska wanilii, 20 dag śmietany kremówki, 250 ml mleka, 10 dag + 4 łyżki cukru, 3 żółtka, 2 jajka, 4 owoce miechunki, syrop cukrowy i drobny cukier do dekoracji.

Reklama

Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem, 10 dag cukru, rdzeniem i laską wanilii. Garnek zdjąć z ognia. Usunąć strączek wanilii. Całe jajka oraz żółtka ubić. Wlać do nich gorącą śmietankę z mlekiem i wanilią, cały czas energicznie mieszając. Przygotować 4 płaskie żaroodporne foremki. Nałożyć do nich masę. Foremki ustawić w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C. Piec w kąpieli wodnej 50-60 minut. Wystudzić.

Przed podaniem każdą porcję kremu posypać łyżką cukru. Zapiekać 2-3 minuty w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grill, by na wierzchu deseru powstała karmelowa skorupka. Owoce miechunki zanurzyć w syropie cukrowym, a następnie obtoczyć w kryształkach cukru. Udekorować nimi deser.

Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje