Reklama

Reklama

​Cosmopolitan

Jeśli oglądaliście serial Sex w wielkim mieście, to doskonale znacie ten koktajl, ponieważ upajały się nim wszystkie bohaterki. Producenci serii uznali, że Cosmopolitan idealnie wpisuje się w styl życia na Manhattanie. Taki styl, określany w języku angielskim słowem "posh", co można przetłumaczyć jako szykowny. Krótko mówiąc: mieszkasz na Manhatanie, to jesteś kimś! Jesteś kosmopolitą!

Pierwsza wzmianka o Cosmopolitanie pojawiła się w 1934 roku, w książce Charlesa Christophera Muellera Pioneers of Mixing at Elite Bars. W ówczesnej wersji zawierał sok z cytryny, zamiast wódki wykorzystany był gin, a zamiast soku z żurawiny - minimalna ilość syropu z malin, która miała tylko nadać mu odpowiedni kolor.

Stworzenie współczesnej receptury przypisuje sobie Cheryl Cook, która była barmanką w lokalu The Strand na Washington Avenue w South Beach Miami na Florydzie. Po raz pierwszy miała przygotować Cosmopolitan w istniejącej wersji w 1980 roku. Swoje dwa grosze dorzucił też jednak Dale DeGroff, który 1996 roku wprowadził go do Rainbow Roomu w Rockefeller Plaza w Nowym Jorku.

Reklama

To bardzo znany lokal, w którym można spotkać prawdziwe gwiazdy barmaństwa. Nie jest to może ekskluzywne miejsce, ale niezwykle klimatyczne. Właśnie w tym miejscu DeGroff wykonał swój "signature move", podpalając olejki eteryczne ze skórek pomarańczy i dodając je do Cosmpolitana. Dzięki temu niewielkiemu zabiegowi sprawił, że koktajl stał się niezwykle popularny. Ludzie zaczęli pić go hektolitrami i do dziś ma szerokie grono fanów.

Składniki

  • 45 ml wódki
  • 15 ml Tripel Sec
  • 15 ml świeżego soku z limonki
  • 10 ml soku z żurawiny
  • garnish: zest z pomarańczy

Przygotowanie

W przygotowaniu tego koktajlu ważne jest, by posłużyć się naturalnym sokiem z żurawiny (min. 30% zawartości żurawiny), który ma lekką goryczkę. Ten sok nadaje Cosmpolitanowi lekko różowy kolor. Shake’ujemy i podajemy bez lodu w szkle do Martini lub kupetce francuskiej. Na koniec aromatyzujemy go skórką z pomarańczy (zestem).

Przepis pochodzi z książki "Sztuka koktajlu", Patryk Mitręga. Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: 12 grudnia 2018.

Mistrz barmański Patryk Mitręga zaprasza na wyprawę po świecie alkoholi. W swojej książce opowie o nich ciekawe anegdoty i podzieli się swoją ogromną wiedzą na ich temat. W "Sztuce koktajlu" można dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry gatunek trunku, na co zwracać uwagę przy wyborze alkoholu oraz poznać historię ich powstawania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje