Reklama

Coś pysznego z (niemal) niczego

Co zrobić z resztkami po świętach? Pyszne oryginalne dania!

Zapiekanka włoska

Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego chleba, 50 dag różnych wędlin (np. kiełbasa, szynka, polędwica), 30 dag żółtego miękkiego sera (np. Gouda), 4 jajka, 3 cebule, 25 dag pieczarek, szczypta cukru, sól, pieprz, 3 łyżki ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Chleb i wędlinę pokrój w małą kostkę. Obierz cebule, opłucz i pokrój ją w talarki. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na gorący olej wrzuć cebulę, posyp ją szczyptą cukru, dzięki czemu łatwiej się zeszkli i nie przypali. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i wędlinę, smaż całość około 5 minut, cały czas mieszając. Możesz ewentualnie doprawić solą. Po chwili przełóż wszystko z patelni do dużej miski.

Reklama

2. Dodaj pokrojony chleb oraz połowę startego sera. Jajka dokładnie umyj, wybij do miseczki, rozkłóć. Zalej nimi produkty w misce. Dopraw ziołami prowansalskimi lub przyprawami do pizzy, solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.

3. Przygotowane składniki przełóż do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200° C i zapiekaj około 30 minut.

4. Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Możesz obficie posypać słodką papryką i udekorować bazylią. Dobrym dodatkiem będzie słodko-kwaśny sos chili.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 450 kalorii

Gołąbki z wędzonką

Składniki na 4 porcje: główka białej kapusty, 30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub drobiowego), 30 dag resztek wędlin: wędzonej szynki, boczku lub kiełbasy, 2 cebule, 30 dag ryżu, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wodą. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie zalej kapustę zimną wodą i odczekaj około 15 minut, by dobrze przestygła. Odcedź ją i delikatnie oddzielaj od niej liście, odcinając jednocześnie najtwardszą część, czyli głąb. Jeśli w środku liście będą jeszcze twarde, ponownie kapustę zagotuj i powtórz wszystkie czynności po kolei.

2. Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Gotuj 10 minut - tak, by był prawie ugotowany, ale jeszcze nieco twardawy. Odcedź go na sitku.

3. Do miski wrzuć mielone mięso, rozdrobnij je widelcem. Wędliny pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Wrzuć schłodzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Każdy liść rozkładaj, kładź na środek łyżkę farszu, zawijaj gołąbki. Możesz je związać nicią.

4. Na dno garnka połóż kilka liści kapusty. Układaj na nich gołąbki i zalej je taką ilością wody, by gołąbki były do połowy zanurzone w sosie. Dolej 2 łyżki oleju, dodaj pieprz, sól, listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem godzinę na wolnym ogniu.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 460 kalorii

Ratatuja

Składniki na 4 porcje: 20 dag resztek wędlin: szynki, boczku, 2 cukinie, bakłażan, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, żółta i czerwona papryka, zioła prowansalskie, łyżka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, 2 łyżki kminku, cukier

Przygotowanie:

1. Bakłażan pokrój w plasterki, ułóż na sicie, posól i odłóż (warzywo utraci goryczkę i puści sok). Cukinie pokrój w plasterki, cebule - w ósemki. Oczyszczone papryki pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Przysmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę resztki kiełbasy, szynki, boczku. Dodaj cukinię i paprykę, smaż 7 minut. Dołóż opłukane z soli, osączone bakłażany i smaż jeszcze 4 min. Dodaj koncentrat oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Duś 15 minut pod przykryciem.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 350 kalorii

Kurczak z ryżem

Składniki na 4 porcje: 50 dag pieczonych piersi z kurczaka lub z indyka, łyżka oleju, czerwona papryka, cebula, 2 kostki rosołowe, puszka zielonego groszku, 1/2 małej puszki kukurydzy, 30 dag białego ryżu, sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Pieczony drób pokrój w kostkę. Paprykę i cebulę pokrój drobno i wrzuć na rozgrzany olej na patelni. Smaż warzywa 10 minut. Pod koniec dorzuć do smażących się warzyw pokrojone w kostkę pieczone mięso.

2. Kostki rosołowe rozpuść w 1/4 litra wody i wlej na patelnię. Duś jeszcze 10 minut. Dodaj zielony groszek i kukurydzę, gotuj około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Ryż opłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do garnka wlej dwa razy tyle wody, co ryżu. Do gotującej się posolonej wody wrzuć ryż, zagotuj go i gotuj jeszcze 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Odcedź, jeśli na dnie garnka pozostało trochę wody.

3. Ryż wystudź, wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Podawaj danie na półmisku. Dobrym dodatkiem będzie sałata z sosem majonezowym. Posiekaj 2 ogórki konserwowe i jedną małą cebulę. Wymieszaj z majonezem, sosem tabasco i zielonym pieprzem. Dopraw cukrem i solą. Wstaw do lodówki. W czasie, gdy sos będzie się chłodzić, pod bieżącą wodą umyj sałatę i pokrój według uznania. Polej ją sosem, posyp świeżym koperkiem.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 460 kalorii

Świat i Ludzie 17/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy