Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co stosować zamiast mąki pszennej?

Oto kilka sprawdzonych sposobów, jak zastąpić tradycyjną mąkę pszenną.

Mąka migdałowa

Reklama

To po prostu zblanszowane  i zmielone migdały. Najlepiej  stosować je do wypieków z gęstego ciasta, np. do ciasteczek bakaliowych. Będą zdrowsze, bo migdały regulują pracę serca i poziom cholesterolu. Mąkę przechowuje się w lodówce.

Mąka kokosowa

By ją zrobić, wystarczy zmiksować wiórki kokosowe. Mąkę tę najlepiej stosować do ciast czy bułeczek. Ma delikatny aromat, więc nie zdominuje wypieków. Nie jest słodka i zawiera mało węglowodanów, dlatego polecana jest dla diabetyków.

Mąka z ciecierzycy

Jest znakomitym zagęstnikiem zup i sosów. Przełamie mało wyrazisty smak np. krupniku, nadając mu trochę orientalny smak. Jest dietetyczna, bo zawiera dużo błonnika. Kupisz ją w sklepie ze zdrową żywnością, kosztuje 6 zł/ 0,5 kg.

Mąka gryczana

Ma niski indeks glikemiczny (40 IG), dlatego polecana jest  diabetykom. Można ją stosować do wypieku chleba lub przygotowywania placków. Kupisz ją w sklepie ze zdrową żywnością, kosztuje około 9 zł/1 kg.

Mąka lniana

To mocno zmiksowane siemię lniane. Można je dodać do  zagęszczenia sosów lub zup. Nada im ciekawy, lekko orzechowy smak. A ponadto pomoże w problemach żołądkowych i w niedoborze estrogenu, np. po menopauzie.

Mąka orzechowa

Zmiksowane orzechy  są jedną  z najsmaczniejszych panierek do kotletów z kurczaka (też schabowych). Zastąpią i mąkę, i bułkę tartą. Zamocz filet w roztrzepanym jajku, potem w mące orzechowej i połóż na patelnię.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje