Reklama

Co na ruszt? Ewa Wachowicz poleca opcje mięsne i wegetariańskie

Jesteśmy u progu sezonu grillowego. Któż z nas nie lubi biesiadować przy ruszcie? To oczywiście pytanie retoryczne! Warto się jednak do tego odpowiednio przygotować od strony kulinarnej. W sklepach jest pod dostatkiem produktów typu karczek albo kiełbaski, ale czasami dobrze postawić na bardziej nietuzinkowe potrawy, przekąski i dodatki.

Mięso - nie tylko kiełbaski i karczek

Kaszanka to tylko jedna z wielu pozycji, która prosto z rusztu wyjątkowo mi smakuje. Z pozoru jest prosta w przygotowaniu, bo tak naprawdę wystarczy ją położyć na grillu i poczekać, aż się zarumieni. Musimy jednak uważać, by podczas grillowania się nie rozpadła. Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z mojego przepisu na kaszankę z dodatkami, to unikniecie takich obaw. Jeśli ich nie macie - nie szkodzi. Kaszankę solo można naciąć, a do środka włożyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Upiec na grillu, a po tym rozwinąć i udekorować pokrojonym ogórkiem - smacznie i ciekawie. Poniżej prezentuję jednak oryginalny przepis, który bardzo polecam.

Reklama

Składniki

  • kaszanka
  • papryka żółta, czerwona i zielona
  • kukurydza konserwowa
  • czosnek w zalewie z chili
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Przygotowanie:

Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Dolać trochę zalewy z czosnku.

Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez około 20 minut.

Zobacz również: Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przyrządzić?

Jeśli decydujemy się, by wrzucić na ruszt wieprzowinę, to najczęściej sięgamy po karczek. Dlaczego jednak nie pokusić się o przyrządzenie łopatki, pokrojenie jej jak na gulasz i przygotowanie szaszłyków?

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • sól
  • kilkanaście szalotek
  • 1 świeży ananas

Składniki marynata

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili
  • 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Oprószyć solą.

Do miski wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć trochę imbiru. Przecisnąć czosnek. Dodać kurkumę, paprykę oraz chili. Wlać oliwę, wymieszać. Marynatą polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Na każdy patyczek nabić kolejno kawałek zamarynowanego mięsa, kawałek ananasa i cebulkę - i tak aż do wyczerpania składników. Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.

Zobacz również: Czy można zrobić grilla na balkonie? Wyjaśniamy!

Na grilla warto "wrzucić” rybkę!

Oczywiście na grilla nadaje się nie tylko mięso. Wielu z nas lubi też ryby z rusztu. Najpopularniejsze są chyba pstrągi. Osobiście je uwielbiam. Zachęcam jednak także do przygotowywania innych ryb. Poniżej znajdziecie przepis na danie z dorszem w roli głównej.

Składniki

  • 2 filety dorsza
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • cebula
  • pomidory koktajlowe
  • bazylia
  • placki tortilli

Przygotowanie:

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki, by filety lekko się zamarynowały.

Następnie każdy kawałek ryby ułożyć na folii aluminiowej. Na filecie rozłożyć pokrojoną w paski paprykę, krążki cebuli, przekrojone na pół pomidorki i listki bazylii. Zrobić sakiewki i upiec na grillu.

Podawać z podpieczonymi plackami tortilli.

Nie wiem, czy próbowaliście, ale bardzo smaczne są też szaszłyki rybne. Poniżej instrukcja jak zrobić takie z łososiem i ananasem.

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 300 g ananasa (po obraniu)
  • kolendra do dekoracji

Składniki marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru

Opis przygotowania:

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać.

Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie.

Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Zobacz również: Nieoczywiste właściwości ziemniaka. O tym nie wiedziałeś

Na jakie opcje wege warto zwrócić uwagę?

Mówiąc o daniach z grilla, zwykle mamy na myśli te mięsne. Do grillowania doskonale nadają się też sery i warzywa. Najlepiej sprawdzą się "twarde" sery, w stylu halloumi oraz nasz rodzimy oscypek. Poniżej propozycja papryk z rusztu faszerowanych fetą.

Składniki

  • 2 papryki
  • 400 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej mięty
  • pieprz
  • oliwa do natłuszczenia tacki

Przygotowanie:

Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski. Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Dodać oliwę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem (feta jest serem dość słonym, więc można pominąć sól). Dokładnie wymieszać.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne - tak, by nie popsuć paprykowych "miseczek". Tak przygotowaną paprykę posmarować po zewnętrznej stronie oliwą i napełnić farszem z sera feta. Przenieść na tackę do grillowania (wcześniej posmarować ją oliwą) i umieścić na ruszcie. Grillować przez około 20 minut.

Zastanawialiście się kiedyś, czy można przygotować deser z grilla? Jak najbardziej! Wiele owoców (banany, arbuzy, brzoskwinie) nadaje się do położenia na ruszt. Później wystarczy serwować je z bitą śmietaną czy sosem, na przykład czekoladowym. Inną propozycją niech będą szaszłyki owocowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 3 banany
  • 2 pomarańcze
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 4 brzoskwinie
  • 2 jabłka winne
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu

Przygotowanie:

Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.

Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając.

Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można polać szaszłyki tuż przed podaniem - już na talerzykach.

Moi drodzy, jak wiecie, pogoda w Polsce jest niezwykle kapryśna. Jeśli więc za oknami coraz więcej słońca, a w sklepach coraz więcej świeżych, sezonowych produktów, to warto pokusić się o biesiadowanie na świeżym powietrzu, przy grillu!

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: grillowanie | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy