Reklama

Reklama

Ciurka Łemkowska

Ciurka Łemkowska to bardzo prosta i aromatyczna zupa na bazie wywaru wołowego z twarogiem i śmietaną. Rozgrzewa i smakuje wybornie!

Składniki

  • 1½ l wywaru wołowego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g sera białego
  • 150 ml śmietany
  • ½ bułki razowej
  • kilka listków pokrzywy
  • kilka listków melisy
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 308. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zrumienić. Zalać wywarem wołowym.

Do sera dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Zahartować gorącym bulionem i wlać do garnka z zupą.

Poszarpać i wrzucić bułkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszać, zagotować i od razu podawać. Można udekorować listkami melisy.

Dowiedz się więcej na temat: ciurka łemkowska | kuchnia łemkowska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje