Reklama

Reklama

Ciepłe kluchy

Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

Knedle ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 30 dag czerstwych bułek pszennych, obranych ze skóry, 30 dag liści szpinaku, 3 jajka, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka tartego żółtego sera, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól pieprz, gałka muszkatołowa.

Reklama

Bułki pokroić jak najdrobniej, skropić wodą. Szpinak umyć w kilku wodach, przebrać, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 1-2 min, odcedzić, wystudzić. Zmiksować z jajkami, dodać sól, pieprz, tartą gałkę, siekane zioła i zalać tą mieszaniną pokrojone bułki.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać do miski z masą szpinakowo-bułkową, dosypać bułkę tartą i ser. Przykryć i odstawić na 15 minut. 3 Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotować we wrzątku ok. 5 minut.

Kluski śląskie

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 łyżek ziemniaczanej mąki, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 20-30 dag boczku wędzonego, 1 duża cebula, sól.

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzić, obrać, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, wbić jajka. Zagnieść miękkie ciasto, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować kuleczki wielkości mandarynek, lekko spłaszczyć, palcem robić w środku po obu stronach dołki (nie dziurawiąc!). Wrzucać na osolony wrzątek, gotować jeszcze dwie minuty po wypłynięciu, po czym wyławiać łyżką cedzakową.

Cebulę posiekać w ko-steczkę, boczek drobno pokroić. Wrzucić boczek na rozgrzaną, suchą patelnię, wytopić tłuszcz, zrumienić na nim cebulkę. Polać skwarkami gorące kluski.

Pyzy z mięsem i kapustą

Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, listek laurowy.

Kapustę ugotować z listkiem laurowym. Odcisnąć, listek usunąć, kapustę ostudzić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić posiekane dwie cebule i czosnek, dodać mięso, smażyć mieszając ok. 30 minut. Połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać.

Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować i przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce, wymieszać z ugotowanymi. Dosypać mąkę, zarobić ciasto.

Formować placki, nakładać farsz i zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu, wyjąć łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną ze skwarkami z boczku.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje