Reklama

Ciasto zebra

Ciasto zebra od lat robi furorę na przyjęciach.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo wlej olej oraz wodę.

W następnej kolejności wsyp suche składniki. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły.

Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) - aż do wyczerpania składników. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.

Zobacz także:

Kopytka z kurkumą



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy