Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki na ciasto

  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 200 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka

Składniki na kruszonkę

  • 125 g mąki pszennej
  • l 80 g margaryny lub masła l 60 g cukru
  • l 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Składniki dodatkowe

  • 30 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 500 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Reklama

Do 50 g śmietanki wsyp proszek budyniowy oraz 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą śmietankę zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 2. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu wysp oba cukry, utrzyj na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj. Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę. 3. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż pokrojone na ćwiartki truskawki oraz budyń. Wierzch posyp kruszonką i płatkami migdałowymi. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje