Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto z oliwkami

W domowej kuchni zazwyczaj dominują słodkie wypieki, ale czasem w ramach urozmaicenia warto upiec też coś na słono. Ciasto z oliwkami w sam raz nada się do przegryzienia w trakcie oglądania filmu czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Przed włożeniem ciasta do piekarnika warto ozdobić je jeszcze na wierchu plasterkami oliwek lub całymi oliwkami.

Składniki

  • 10 dag żółtego sera typu gouda
  • 10 zielonych oliwek nadziewanych papryczką
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 22 dag mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 4 jaja
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • łyżka rozdrobnionego tymianku

Sposób przygotowania:

Reklama

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Posmaruj blaszkę oliwą i włóż do lodówki. 

Ser pokrój w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. 

Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki zrób dołek i wbij do niego jaja. Następnie starannie wymieszaj i wlej wino oraz oliwę. Wyrób gładkie ciasto i dodaj ser, oliwki, kminek oraz tymianek. Ponownie wymieszaj składniki. 

Całość przełóż do formy i piecz 45 minut w temperaturze 210°C. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z oliwkami | oliwki | czarne oliwki

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje