Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto z musem jabłkowym

Składniki na 16-18 porcji

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko l 2/3 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Reklama

1. W gorącym mleku rozpuść posieka- ną czekoladę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do jajka wsyp oba cukry. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj olej oraz śmietanę.

Wlej mleko czekoladowe, zmiksuj. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do piecze- nia. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.

2. Jabłka pokrój w kostkę. Włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się rozgotują. Dodaj galaretki, wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder.

Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wyłóż na masę jabłkową. Schłodź.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje