Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto z kajmakiem i bananami

Składniki

  • 250 g herbatników, np. petit beurre
  • 100 g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 małe banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe

1. Puszkę z mlekiem wstaw do garnka  i zalej wodą, by była zakryta. Gotuj na małym ogniu 2-3 godz. pod przykryciem (ewentualnie dolewając wodę - puszka musi być cały czas zanurzona). Wyjmij z wody i wystudź. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek lub bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Reklama

2. Masę kajmakową wyłóż na ciasteczkowym spodzie. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Ułóż na masie kajmakowej. Włóż do lodówki. Śmietankę ubij  mikserem na sztywno. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do serka ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką. Wyłóż na banany. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi.

Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje