Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto z jabłkami i orzechami

Na spotkania przy kawie polecamy wyborne wypieki, którymi możesz delektować się z bliskimi lub z przyjaciółką.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 jabłka
  • cukier puder do posypania

Składniki dodatkowe

  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, stopniowo wlewaj olej oraz jogurt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz cynamonem. Wmieszaj do masy jajecznej. 

2. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Orzechy włoskie grubo posiekaj. Jabłka i orzechy delikatnie wmieszaj łyżką do ciasta. 

3. Ciasto przelej do formy o wym. 20x30 cm natłuszczonej i wysypanej bułka tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 50 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje