Reklama

Reklama

Ciasto z fistaszkami

Smakowite ciasto fistaszkowe z lukrem to wyśmienity sposób na umilenie sobie leniwego popołudnia.

Składniki

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 ml oleju arachidowo-rzepakowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • skórka otarta z cytryny

Składniki do dekoracji

  • lukier sok z cytryny, kieliszek rumu, cukier puder
  • garść orzeszków ziemnych

Przepis pochodzi z 331. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.

Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto z fistaszkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje