Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Ciasto wiśniowe z płatkami kukurydzianymi

Innowacyjna posypka.


Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • Kubek śmietany (250 g)
  • 1i ¾ kubka cukru (425 g)
  • 2 kubki mąki (400 g)
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 180 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 i ½ kubka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  Tłuszcz do formy

Reklama

Wiśnie umyć i wypestkować. Śmietanę wlać do miski. Kubek umyć osuszyć i stosować jako miarkę. Śmietanę ubić na półsztywno, wsypać kubek cukru i ubijać dalej. Dodawać mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia), na przemian z jajkami. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w 200 st. C przez 12 minut.

Masło, ¾ kubka cukru i mleko zagotować. Dodać płatki kukurydziane i odstawić. Kiedy nieco przestygnie nałożyć na ciasto i piec jeszcze 12 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.

Lubisz oryginalne desery? Wypróbuj też:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje