Reklama

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem

Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu. Polecamy do poobiedniej kawy.

Składniki

  • 250 g kostki do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 1 szklanka brązowego cukru (220 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki imbiru w proszku
  • 4 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do oprószenia
  • bułka tarta do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj 2/3 Kasi z brązowym cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po 1 jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dokładaj do ucieranej masy. 

2. Tortownicę o śr. 26 cm wysmaruj resztą Kasi i obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój na ćwiartki, ponacinaj lekko wzdłuż i od razu skrop sokiem z cytryny. Ułóż je na cieście wokoło rantu, lekko je wciskając. Posyp imbirem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 50 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy