Reklama

Reklama

Ciasto tortowe z wiśniami

Szukasz pomysły na efektowny, ale łatwy w przygotowaniu deser? Polecamy przepis na obłędne ciasto tortowe z wiśniami i galaretką.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże kubki śmietany 30 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 50 dag wiśni
  • 2 opak. czerwonej galaretki

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić. Dodawać cukier, ubijając, następnie mąkę i żółtka. Zmiksować, wylać na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec 25 min w temp. 180°C. Wystudzony biszkopt pokroić na 3 części. 

2. Przygotować galaretkę, używając o połowę mniej wody, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. 

3. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści, wystudzić. 4 Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę, wymieszać. Przełożyć kremem blaty biszkoptu, ostatni też posmarować. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje