Reklama

Ciasto rafaello

Na przygotowanie tego ciasta potrzebujesz ok. 75 minut plus chłodzenie.

Składniki na ciasto

  • 40 dag wiórków kokosowych
  • 30 dag herbatników z pełnego ziarna
  • 1,5 l mleka 3,2 proc.
  • po 6 łyżek mąki i mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 12 dag margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • masło do formy
  • 10 dag orzeszków w miodzie

Składniki na kulki kokosowe

  • 10 dag białej czekolady
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 20 obranych migdałów

Przygotowanie:

Wymieszać 1 i 1/2 szklanki mleka z żółtkami i oboma rodzajami mąki. Resztę mleka podgrzać z cukrem, dolać masę z mleka z żółtkami, zagotować, mieszać, by się nie przypaliło. Wystudzić (powstanie budyń).

Miękkie masło z margaryną utrzeć mikserem, dodając porcjami budyń, wymieszać z 30 dag wiórków.

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodawać porcjami przestudzoną czekoladę, wymieszać ze szklanką wiórków, odstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.

Reklama

Z masy formować kulki, umieszczając w każdej po 1 migdale. Kulki obtoczyć w 1/2 szklanki wiórków, wstawić do lodówki na ok. 2 godz.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć herbatnikami, rozłożyć krem, warstwę posiekanych orzeszków w miodzie, na to herbatniki, krem i znów herbatniki.

Ciasto oprószyć pozostałymi wiórkami, wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować kulkami kokosowymi.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy