Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto po meksykańsku

Oryginalny pomysł na meksykańskie danie na ciepło. Warto docenić kuchnię meksykańską, ponieważ jest znana na całym świecie i w wielu państwa widać jej ubogacający wpływ na kuchnię lokalną (np. przeniknięcie kukurydzy do wielu dań europejskich).

Składniki

  • 2 papryczki chili
  • 6 cebulek dymek
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 35 dag kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekane cebule i kawałki papryczki chili. 

Całość podsmaż kilka minut i przełóż do misy. Usmaż kukurydzę z pietruszką i dodaj do przestudzonych warzyw. 

Jajka połącz ze śmietaną i z warzywami w misie. Wsyp mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i 3/4 startego sera. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. 

Okrągłą formę natłuść i wysyp mąką. Wyłóż masę kukurydzianą i posyp resztą startego żółtego sera. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 35 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje