Reklama

Ciasto oszukaniec na jednym jajku

Co do spotkania przy kawie? Wyborne wypieki, którymi możesz delektować się z bliskimi lub z przyjaciółką.

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 jajko

Składniki na krem

  • 500 ml mleka
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj masło i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Wystudź. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do miski. Dodaj jajko i dżem. Mieszając, stopniowo wlewaj przestudzone mleko. Masę przelej do natłuszczonej tortownicy o wym. 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut. 

2. Przygotuj krem. Odlej 1 szklankę mleka i rozmieszaj w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Mieszaj, aż się zagotuje. Wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec wmieszaj kakao. 

Reklama

3. Ciasto przekrój na 2 blaty. Przełóż je kremem. Wierzch polej polewą czekoladową. Odstaw do stężenia.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy