Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto miodowo-migdałowe z czekoladą

Ciasto miodowo-migdałowe idealne na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • kostka margaryny
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów

Składniki na masę

  • 200 g mlecznej czekolady
  • śmietana kremówka
  • łyżka cukru pudru
  • kostka masła
  • 300 g miodu

1. Na stolnicę wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj żółtko, posiekaną margarynę i pozostałe suche składniki. Zagnieć ciasto. Przełóż je na blachę o wymiarach ok. 26x38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w temp. 180˚C. 

Reklama

2. Miód lekko podgrzej i szerokim nożem rozprowadź grubą warstwę na przestudzonym placku. Czekoladę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki. 

3. Śmietankę zagotuj z cukrem pudrem i zalej czekoladę. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Powoli po kawałeczku dodawaj masło, mieszając, znów do uzyskania jednolitej masy. Wystudź i schładzaj pół godziny, aż nieco zgęstnieje. 

4. Potem polewę rozprowadź na miodowej warstwie. Wstaw całość do lodówki do stężenia wierzchniej warstwy.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje