Reklama

Reklama

Ciasto miodownik

Miód i orzechy to idealne połączenie, które w wypiekach sprawdzi się wyśmienicie. Warto przygotować słodką przekąskę dla bliskich po niedzielnym obiedzie

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g cukru pudru

Składniki na ciasto orzechowe

  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem

  • 3 szklanki mleka
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru pudru
  • 360 g masła
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mleko i miód podgrzej do uzyskania gładkiej masy, wystudź. 

2. Do miski wsyp mąkę, sodę, jajka, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę i wlej masę miodową. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na cztery części. Wstaw na 30 minut do lodówki i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placki o wymiarach 39x23 cm (jeden zostaw do ciasta z orzechami). Trzy foremki wyłóż papierem i przełóż do niej ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut. 

3. Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przełóż do garnka i smaż 5 minut. Następnie wylej na odłożone ciasto. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut. 

4. Krem: mleko zagotuj z kaszą manną i cukrem. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszysty krem i dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. l Upieczony placek ułóż na dno formy. Posmaruj powidłami i wyłóż 1/3 kremu (identycznie postępuj z drugim i trzecim plackiem). Ostatnią część kremu przykryj plackiem z orzechami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje