Reklama

Reklama

Ciasto miodowe z dynią

Wyśmienite ciasto z kremem śmietankowym i dynią z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki miodu
  • 2¾ szklanki mąki
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki purée z dyni

Składniki do dekoracji

  • cukier
  • garść orzechów włoskich
  • garść zmielonych orzechów włoskich

Składniki na krem śmietankowy

  • 1 l śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na poncz

  • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis pochodzi z 314. odcinka programu "Ewa gotuje".    

Reklama

Sposób przygotowania:

Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponoczować wodą z miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować. Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki. Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje