Reklama

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Składniki

  • 35 dag zmielonych płatków owsianych
  • 15 dag cukru
  • 40 dag marchewki
  • jabłko
  • po garści płatków migdałowych i pestek słonecznika
  • po pół szklanki oleju kokosowego i jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika
  • czubata łyżeczka sody

Przygotowanie:

Marchewkę oraz jabłko obierz i zmiel w blenderze (można zetrzeć na tarce, marchewkę na drobnych, a jabłko na grubych oczkach). W misce wymieszaj marchewkę, jabłko i zmielone płatki migdałowe.

Dodaj pestki słonecznika, cynamon i przyprawę korzenną lub piernikową. W oddzielnej misce połącz zmielone płatki owsiane z cukrem i sodą. Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z jogurtem oraz jajkami. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.

Dno tortownicy (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę marchewkową i wygładź wierzch. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 45 minut.

Reklama

Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Ciasto można polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem albo przygotować polewę z kremowego serka śmietankowego.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy