Reklama

Reklama

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Tamtejsze panie domu chętnie dodają do niego m.in. tarty imbir i pokrojonego ananasa z puszki. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, albo wiórki kokosowe.

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 12

Składniki na ciasto

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka startej marchwi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • po szczypcie soli, mielonych goździków i gałki muszkatołowej

Składniki na krem

  • 300 g kremowego twarożku
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Składniki dodatkowe

  • marchewki z masy cukrowej
Dowiedz się więcej na temat: ciasto marchewkowe | marchew | marchewka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje