Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

Do naczynia wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej ¼ szklanki letniego mleka, dokładnie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Wsyp 3 łyżki mąki; wymieszaj tak, by nie było grudek. Przykryj ściereczką, odstaw na 20-30 minut.

Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj jajka, sól, cukier, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.

Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Wyłóż nim dno oraz boki formy. Rozłóż rabarbar. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje