Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto czekoladowe z kardamonem

Gorzka czekolada i kardamon to naprawdę wyjątkowy duet. Dodatek przyprawy sprawia, że nawet średniej jakości tabliczka smakuje jak ta z najwyższej półki. W tym przepisie kardamon czaruje cytrusową nutą i kwiatowo-drzewnym aromatem, a bakalie nadają ciastu królewski charakter.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

1. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy na małym ogniu razem z czekoladą, cały czas dobrze mieszając. 

2. Jajka z cukrem oraz kardamonem ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzoną masę czekoladową.  

3. Dodajemy mąkę, rodzynki oraz posiekane orzechy i daktyle; delikatnie mieszamy. 

4. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut w małej tortownicy lub formie keksowej. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.


Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje