Reklama

Ciastka z wiśniami

Małe co nieco do popołudniowej herbatki? Polecamy wyśmienity przepis na ciastka francuskie z wiśnią.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 50 dag wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Składniki na lukier

  • 1/2 szklanki cukru
  • po 1/2 łyżeczki octu i soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie (mogą być z mrożonki) wsypać do garnka, dodać cukier, mieszając, gotować ok. 10 min. Mąkę rozmieszać w 5 łyżkach zimnej wody. Wlać do wiśni, gotować 2 min, aż powstanie kisiel. Ostudzić. 

2. Ciasto pokroić na płaty 25x25 cm, poprzekrawać je na 8 kwadratów. Każdy kwadrat złożyć na pół, by powstał trójkąt. Naciąć ciasto wzdłuż krótszych boków trójkąta (1,5 cm od brzegu) tak, by nacięcia się nie zetknęły. Ciasto odwinąć, by znów uzyskać kwadrat. Nacięte brzegi zawinąć do środka, by powstało pudełko. Dwa przeciwległe rogi lekko skręcić. W środek pudełka włożyć po łyżce wiśni. Ciastka ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 15 min w temp. 200°C. 

Reklama

3. Przygotować lukier: cukier zalać 4 łyżkami wrzątku, zagotować, mieszając. Wlać ocet, gotować do zgęstnienia. Dodać sok. Ostudzone ciastka polukrować.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy