Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciastka z masą daktylową

Daktyle zawierają wiele błonnika i witamin. Są dobre w każdej postaci - zarówno świeże, jak i suszone. Teraz możesz zrobić pyszne ciastka z masą daktylową.

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 20 sztuk

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/5 kostki drożdży
  • kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego
  • sól
  • 2 łyżki sezamu

Składniki na masę:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/5 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź je, oprósz cynamonem i podsmaż na maśle klarowanym. Ostudź i zmiel w blenderze. Podziel na małe porcje i uformuj kuleczki. Każdą obtocz w zmielonych orzechach. 

2. W garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp mąkę, sól i sezam, wymieszaj. Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, odstaw na 15 min. Dodaj olejek oraz masło z sezamem i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na godzinę. 

3. Porcję ciasta rozpłaszcz na dłoni. Posmaruj nadzieniem i przykryj ciastem. Piecz w 180 st. C przez 12 min. Możesz oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciastka | daktyle

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje