Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasteczka z galaretką

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • ½ opakowania czerwonej galaretki
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżeczki mleka

Przygotowanie: 

1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 min. 

2. Większy kawałek ciasta (ok. ¾) rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremką lub szklaneczką wytnij kółka. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wytnij serduszka. Na okrągłych ciasteczkach ułóż serduszka, lekko je dociskając. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temperaturze 180°C.   

3. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć nałóż ją do środka serduszek. Odstaw, by całkowicie stężała. Czekoladę z mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Zanurz w niej spody ciasteczek.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje