Reklama

Reklama

Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym

Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" przygotowuje kruche ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym - w sam raz na raz.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z cytryny

Składniki na krem cytrynowy

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 g ukru
  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g masła

Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym - przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i sól. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.

Reklama

Zimne ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć ciasteczka (połowę zrobić z dziurką; można użyć różnych foremek). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.

Upiec na złoty kolor.

Jajka wybić do rondelka. Dodać żółtko. Wsypać cukier, wlać sok z cytryn i uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać miotełką. Dorzucić masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym krok po kroku - zobacz film:

Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:

Fasolka po bretońsku

Paluchy drożdżowe

Stroganow

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje