Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasteczka z dziurką

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • margaryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • konfitura malinowa

Mąkę przesiej na blat. Dodaj sól, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do zmieszanych sypkich składników wbij żółtka, dołóż też schłodzoną margarynę w kawałkach. 

Reklama

Szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Następnie schładzaj je w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Odpowiednią foremką, np. kwiatkiem, wycinaj parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu. Rozłóż je na blasze i podpiecz przez 5 minut.

Upieczone i przestudzone już ciastka podziel na pół. Jedną część pozostaw pełną, w pozostałych wytnij środki - zrób dziurkę, np. za pomocą małej szklaneczki. 

Gotowe, wszystkie ułóż na natłuszczonej blasze i piecz po raz drugi partiami przez 10 minut, w temperaturze 180˚C. Upieczone łącz parami: ciastko całe i z dziurką, przekładając je konfiturą. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje