Reklama

Ciasta ze śliwkami

Bez nich nie wyobrażamy sobie sierpniowych obiadów. Rozpoczął się sezon na ciasta ze śliwkami!

Swojski placek drożdżowy

Składniki: 20 g świeżych drożdży, 40 g cukru pudru, 300 g mąki, ok. 200 ml mleka, sól, 1 jajko, 60 g masła, tłuszcz do formy, ok. 600 g śliwek. Kruszonka: 60 g mąki, 30 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 60 g masła.

Przygotowanie:  Rozdrobnione drożdże rozrobić w odrobinie letniego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2Do miski przesiać pozostałą mąkę. Dołożyć resztę cukru, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz ostudzone roztopione masło. Dolewając mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Reklama

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokątny płat i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Śliwki wydrylować, przekroić na połówki. Rozłożyć na cieście w formie (przekrojoną stroną ku górze, by sok nie wyciekł do ciasta).

Z mąki, obu cukrów i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40 minut.


Krucha tarta śliwkowa

Składniki: 250 g mąki, sól, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 125 g masła, 1 jajo. Krem: 400 g śliwek, 250 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 budyń waniliowy, 200 ml śmietany.

Przygotowanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki.

Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w kawałki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Jajko rozkłócić w śmietanie, wmieszać do ciepłego budyniu.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty.

Ucierane z bezą i śliwkami

Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 200 g masła. Ciasto ucierane: 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, 250 g mąki półgrubej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykończenie:śliwki świeże lub z kompotu, 2 białka, 60 g drobnego cukru, 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto kruche: przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto ucierane: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Miksując, stopniowo dokładać żółtka. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu ostrożnie wmieszać pianę z białek.

Kruche ciasto rozwałkować na grubszy, prostokątny placek. Wylepić nim formę wyłożoną pergaminem. Poukładać połówki śliwek (przekrojoną stroną ku górze), przykryć ciastem ucieranym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Z białek, cukru i soku z cytryny ubić bezę. Po około 30 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasta rozłożyć bezowe kopczyki. Piec jeszcze około 10 minut, obniżają

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: śliwki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy