Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta w dobrym stylu

Na eleganckie podwieczorki.

Cytrynowe z bezą

Składniki:

Reklama

260 g masła

600 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

7 jaj

500 g mąki

Opakowanie proszku do pieczenia

150 ml mleka

Sól

Sok z 4-5 cytryn

50 g skrobi

Cukier puder

250 g masła, 250 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać 4 jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto nałożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bulka tartą formy (26 cm). Piec w 175 st. C przez 30 minut.

3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli i ½ łyżeczki soku z cytryny. Wsypać 150 g cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę nałożyć na ciasto (zachować 2 cm odstępu od brzegu ciasta) i piec kolejne 30 minut. Uwolnić z formy, ostudzić.

Sok z cytryny, ¼ litra wody, 200 g cukru i 10 g masła zagotować. Skrobię rozmieszać w wodzie, wlać do soku, zagotować, caly czas mieszając. Wmieszać roztrzepane żółtka. Ciasto dwukrotnie przekroić i przelożyć przygotowanym kremem. Posypać cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje