Reklama

Ciasta w dobrym stylu

Na eleganckie podwieczorki.

Cytrynowe z bezą

Składniki:

260 g masła

600 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

7 jaj

500 g mąki

Opakowanie proszku do pieczenia

150 ml mleka

Sól

Sok z 4-5 cytryn

50 g skrobi

Cukier puder

250 g masła, 250 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać 4 jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto nałożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bulka tartą formy (26 cm). Piec w 175 st. C przez 30 minut.

3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli i ½ łyżeczki soku z cytryny. Wsypać 150 g cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę nałożyć na ciasto (zachować 2 cm odstępu od brzegu ciasta) i piec kolejne 30 minut. Uwolnić z formy, ostudzić.

Reklama

Sok z cytryny, ¼ litra wody, 200 g cukru i 10 g masła zagotować. Skrobię rozmieszać w wodzie, wlać do soku, zagotować, caly czas mieszając. Wmieszać roztrzepane żółtka. Ciasto dwukrotnie przekroić i przelożyć przygotowanym kremem. Posypać cukrem pudrem.

 Ciasto jabłkowo-makowe

Składniki:

1 cytryna

2 jabłka

200 g masła

Opakowanie cukru waniliowego

6 jaj

350 g mąki

Opakowanie proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

4-5 łyżek gotowej masy makowej

2-3 łyżki żurawiny (ze słoika)

250 g cukru pudru

Czerwony barwnik spożywczy

Tłuszcz i bułka do formy

Jabłka pokroić na małe kawałki, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać masę makową, do drugiej jabłka. Oba rodzaje ciasta i żurawinę nakładać na przemian do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej  formy.  Piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wybić z formy.

Cukier puder zmieszać 3-4 łyżkami soku z cytryny. Część tak przygotowanej polewy zafarbować za pomocą barwnika spożywczego. Ciasto dekorować białą i czerwoną polewą.

 

Tort Mocca



Składniki:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka kakao

125 g masła

200 g biszkoptów

6 płatów żelatyny

Opakowanie pomadek Merci Petits "Herbe Sahne"

600 g kremowego twarożku

100 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

500 g śmietany kremówki

Olej do formy

Kawę i kakao zmieszać z 4 łyżkami gorącej wody, ostudzić. Pokruszone biszkopty zmieszać z roztopionym masłem. Okrągła formę (26 cm) posmarować olejem, nałożyć przygotowaną masę i ubić tak, aby powstał spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 g pomadek posiekać. Twarożek, przygotowaną kawę, cukier, cukier waniliowy i czekoladki wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z 3 łyżkami kremu, a następnie z resztą. 300 g śmietany ubić i wmieszać do kremu. Nałożyć do formy i wstawić na 1 h do lodówki.

200 g śmietany ubić i nałożyć na tort.

Posiekać 25 g pomadek i posypać nimi tort.

 



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy