Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta na jogurcie

Do masy weźmy jogurt przynajmniej 1,5 proc. tłuszczu.

Krucha tarta z brzoskwiniami

Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki, 15 dag masła, 13 dag cukru, 1 jajko, 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag kremowego twarożku, 50 dag jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, pół torebki galaretki cytrynowej, cukier puder, listki mięty do ozdoby, tłuszcz i mąka do formy.

Reklama

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto rozwałkować na placek (śr. 32 cm). Formę do tarty (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód i boki wylepić ciastem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli (grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier i ziarna fasoli, odstawić do wystudzenia.

Brzoskwinie odsączyć na sicie z zalewy. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Twarożek utrzeć z jogurtem, 5 dag cukru, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą jogurtową. Tężejący krem rozsmarować na spodzie tarty. Wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Brzoskwinie pokroić na cząstki. Ułożyć na wierzchu tarty. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wylać na brzoskwinie. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje