Reklama

Ciasta i desery z czereśniami

Skosztuj słodkości z tymi przepysznymi, soczystymi owocami.

Sernik z owocami na kruchym spodzie

Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki, kostka margaryny, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek zapachowy np. waniliowy, 2 łyżki tartej bułki i tłuszcz do formy, 1/2 kg czereśni (mogą też być wiśnie lub truskawki)

Na krem: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, budyń waniliowy, 1 kg mielonego twarogu, kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Margarynę połącz z mąką i posiekaj nożem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i kilka kropel olejku zapachowego. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Reklama

2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, oddziel spory kawałek (posypiesz nim wierzch ciasta), resztę rozwałkuj i wyłóż nim blachę, formując wysokie brzegi. Piecz około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przygotuj owoce. Jeśli są to jagody lub truskawki, wystarczy je umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Wiśnie lub czereśnie umyj, usuń ogonki i pestki.

3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli. Powoli dodawaj cukier i nadal ubijaj. Następnie wsyp budyń i całość zmiksuj. Połącz ze zmielonym twarogiem. Gotową masę wyłóż na przyrumienione ciasto, na masie serowej układaj owoce, a wierzch posyp (krusząc palcami) pozostałą częścią ciasta. Piecz około 30 min w 180° C.

Po upieczeniu wystudź, przed podaniem pokrój na porcje i udekoruj listkami świeżej mięty.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 65 minut

Porcja: 380 kalorii

Tarta czereśniowa

Składniki na 10 porcji: 2 żółtka, całe jajko, 15 dag zimnego masła, 25 dag mąki krupczatki, szczypta soli, 4 łyżki cukru, 70 dag czereśni, 1/2 litra soku wiśniowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, tłuszcz i mąka do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Zimne masło połącz z mąką i posiekaj nożem w drobną kostkę. Dodaj dwa żółtka, całe jajko, sól i 2 łyżki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

2. Czereśnie umyj, osusz, usuń ogonki i pestki (drylownicą lub krojąc je na połówki). 1/3 szklanki soku wiśniowego wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę soku zagotuj z pozostałym cukrem. Do gotującego się syropu dodaj sok z mąką ziemniaczaną i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj wydrylowane czereśnie, doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Po zagotowaniu odstaw do przestygnięcia.

3. Okrągłą tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód i wyższe brzegi. Podpiecz 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C. Po tym czasie, nie studząc spodu, wyłóż na ciasto przestudzoną masę czereśniową. Z reszty ciasta zrób dekoracyjną kratkę oraz ułóż pasek ciasta wokół brzegu. Piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 180° C. Podawaj przestudzone i pokrojone na porcje.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 200 kalorii

Racuszki z czereśniami

Składniki na 4 porcje: szklanka mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka cukru wanilinowego, szczypta soli, 7 i 1/2 dag cukru, 30 dag czereśni, 1/5 litra śmietany 36 proc. (ok. 3/4 szklanki), 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Mleko wymieszaj z uprzednio roztrzepanymi jajkami, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i cukrem. Dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko i energicznie wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut, żeby zgęstniało. Powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki. Jeśli jest za rzadkie, dosyp więcej mąki, wymieszaj i odczekaj. Jeśli natomiast będzie za gęste, dolej więcej mleka, wymieszaj i odczekaj.

2. Czereśnie umyj, usuń ogonki i pestki, krojąc je na połówki. Gdy ciasto dobrze zgęstnieje, dodaj do niego owoce i wymieszaj.

3. Śmietanę ubij na sztywno i wstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, zamieszaj ciasto, aby podnieść owoce z dna naczynia. Nabieraj łyżką lub chochelką porcję ciasta i wylewaj na patelnię. Jeśli smażysz po kilka racuchów jednocześnie, zachowaj między nimi odstęp. Smaż placki z obu stron na rumiano. Racuszki są usmażone, gdy łatwo odchodzą od patelni.

4. Placki najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem, udekoruj bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jeśli racuchów nie będą jadły dzieci, możesz je jeszcze skropić likierem wiśniowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 290 kalorii

Galaretka czereśniowa

Składniki na 10 porcji: 1/2 kg czereśni, litr wody, 2 galaretki wiśniowe, 1/3 kg porzeczek lub malin, białko, 2-3 łyżki grubego cukru

Przygotowanie:

1. Czereśnie umyj, osusz, usuń ogonki i pestki. W garnku zagotuj litr wody, wsyp do niej obie galaretki o smaku wiśniowym, wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia proszku. Odstaw w chłodne miejsce, żeby galaretka wystygła i zaczęła tężeć.

2. Gdy galaretka zacznie zastygać, dodaj do niej czereśnie, Starannie wymieszaj, aby owoce rozłożyły się równomiernie w całej masie.

3. Długą wąską formę wyłóż folią spożywczą tak, aby jej brzegi sporo wystawały poza formę. Następnie wylej na folię tężejącą galaretkę z czereśniami. Wstaw formę z galaretką do lodówki, aby całkowicie stężała. Powinna pozostać w lodówce co najmniej 2 godziny, ale im dłużej, tym lepiej.

4. Porzeczki umyj, usuń szypułki i dokładnie osusz. Możesz także użyć świeżych malin. Białko przelej do płytkiego naczynia i wrzuć do niego porzeczki. Jeśli są to większe owoce (np. maliny), możesz nabić każdy na widelec i zanurzyć w białku. Po "kąpieli" w białku oprósz owoce (czy to porzeczki, czy maliny) grubym cukrem.

5. Galaretkę wyjmij z formy i usuń folię. Owocami w cukrze udekoruj wierzch deseru. Do czasu podania przechowuj go w lodówce. Serwuj schłodzony, pokrojony na porcje.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 180 kalorii

Świat i Ludzie 23/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy