Reklama

Reklama

Ciasta drożdżowe

Są czaso- i pracochłonne, ale wysiłek się opłaca. W smaku nie mają sobie równych.

Dobre rady

Jak długo wyrabiać

Reklama

Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem.

Jak piec

Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej temperaturze. Podczas pieczenia nie należy formy z ciastem przesuwać ani nią wstrząsać, bo ciasto opadnie bądź zrobi się w nim zakalec.

Suche drożdże

Jeśli otworzyliśmy opakowanie drożdży suchych (instant) i nie wykorzystaliśmy wszystkich, możemy je przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie do czterech tygodni.

Idealna temperatura

W trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki, jak również pomieszczenie, w którym je przyrządzamy, powinny mieć temperaturę 20-25 stopni C. W tej temperaturze drożdże najlepiej się rozmnażają, wskutek czego idealnie spulchniają ciasto.

Wieniec drożdżowy

Składniki na 4 porcje: 200 ml mleka, 50 dag mąki, 7,5 dag cukru, szczypta soli, pół kostki drożdży(5 dag), 40 dag malin, 10 dag pistacji, 10 dag miękkiego masła, 2 jajka, 2 łyżki konfitury morelowej

1. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wlać 5 łyżek letniego mleka, delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Potem zagnieść z masłem, jajkami i resztą mleka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na placek o wymiarach 50x25 cm.

2. Placek pokroić na 3 paski. Odłożyć 10 dag malin, resztę rozłożyć na jednym z pasków. Drugi pasek posypać pistacjami (1 łyżkę zostawić do dekoracji). Wszystkie paski zwinąć, zaczynając od dłuższego brzegu. Rulony spleść w warkocz, ułożyć go na przykrytej pergaminem blasze i uformować wieniec. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, by ciasto podrosło. Potem wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30-40 minut.

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Upieczony wieniec posmarować konfiturą. Po wystudzeniu udekorować malinami i pistacjami.

Ciasto z żurawiną i morelami

Składniki na 24 porcje: 250 ml mleka, 17,5 dag masła, pół kostki drożdży(5 dag), 50 dag mąki, sól, 17,5 dag cukru, 1 jajo, 1 op. cukru wanilinowego, 3 puszki moreli, 1 słoik konfitury żurawinowej, 10 dag płatków migdałów

1. Mleko podgrzać, nieco przestudzić. Stopić i przestudzić 7,5 dag masła. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w letnim mleku. Do miseczki wsypać mąkę, szczyptę soli, 10 dag cukru i cukier wanilinowy. Wlać stopione masło i drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Morele osączyć z zalewy. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Spód wylepić ciastem. Na cieście ułożyć morele. Pomiędzy owoce łyżką nałożyć porcje konfitury żurawinowej. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami masła, płatkami migdałowymi oraz pozostałym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut.

Cynamonowe ślimaki

Składniki na 20 porcji: 50 dag mąki, 1 op. suszonych drożdży, 12,5 dag cukru, sól, 200 ml + 1 łyżka mleka, 1 jajko, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka cynamonu, 10 dag stopionego masła, 1 żółtko

1. Mąkę wymieszać w misce z drożdżami, 5 dag cukru i szczyptą soli. Dodać 200 ml letniego mleka, olej i jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić w cieple na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieść. Podzielić na 2 porcje, rozwałkować na kwadraty (34x34 cm).

2. Posmarować je połową stopionego masła, posypać połową mieszanki cynamonu i cukru (7,5 dag), ciasno zwinąć. Każdy rulon pokroić na 10 kawałków Ułożyć je na przykrytej pergaminem blasze. W poprzek każdego "ślimaczka" przyłożyć trzonek drewnianej łyżki i mocno docisnąć, by oba końce lekko uniosły się ku górze. Ciastka przykryć ścierką, odstawić w cieple na 15 minut.

3. Resztę masła wymieszać z mieszanką cukru i cynamonu, jajkiem i łyżką mleka. Posmarować wierzchy ciastek. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Życie na gorąco 43/2011

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje