Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta bez pieczenia

Szybkie do zrobienia i bez ryzyka, że powstanie zakalec.

Tarta malinowa z posypką

Składniki: 7,5 dag migdałów bez skórki, 22,5 dag cukru, 15 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki, 2 łyżki konfitury z malin, 1 łyżka cukru pudru, olej.

Reklama

Patelnię mocno rozgrzać, wsypać migdały i cukier. Mieszając podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Duży kawałek pergaminu cienko posmarować olejem. Rozłożyć na nim migdały w karmelu i odłożyć do zastygnięcia masy.

Masło stopić, przestudzić. Biszkopty pokruszyć, wymieszać z masłem. Formę do tarty (o śr. ok. 22 cm) wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć ją do spodu i brzegów formy. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Maliny przebrać, krótko opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Twaróg zemleć dwa razy i utrzeć z 15 dag cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Stale mieszać, aby się nie przypaliła. Ostrożnie połączyć z masą serową i bitą śmietaną.

Krem rozsmarować na spodzie z biszkoptów. Schładzać ok. 2 godzin. Migdały grubo posiekać. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Wierzch tarty polać konfiturą i posypać migdałami.

Tort w marmurkowy wzorek

Składniki: 1 gotowy biszkopt (o średnicy 26 cm), 1 kg truskawek, 500 ml śmietany kremówki, 2 op. serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 1 torebka galaretki truskawkowej, 1 kieliszek likieru pomarańczowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, kilka listków mięty do dekoracji.

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, ubić na sztywno. Połączyć z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji.

Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku. Rozgniecione truskawki wymieszać z 1/3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny.

Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić.

Lekki sernik brzoskwiniowy

Składniki: 5 dag biszkoptów, 12,5 dag ciastek migdałowych (np. amarettini), 6,5 dag masła, 5 dużych brzoskwiń, 3 łyżeczki żelatyny,  50 dag mascarpone, 75 dag mielonego tłustego twarogu, 7,5 dag cukru pudru, 10 ml likieru migdałowego, trochę oleju do posmarowania formy.

Biszkopty i 10 dag ciastek migdałowych pokruszyć, najlepiej w malakserze albo wałkiem do ciasta. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z okruszkami.

Formę (24 x 24 cm) posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie umyć, 4 ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do wrzątku na minutę. Owoce wyjąć i obrać ze skórki. Następnie przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.

Połówki brzoskwiń pociąć na cząstki. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Mascarpone wymieszać z twarogiem i utrzeć z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z likierem, a potem z masą serową. Połowę masy rozsmarować na spodzie z ciastek, na niej ułożyć cząstki brzoskwiń. Przykryć resztą masy.

Ciasto schładzać 4 godziny. Pozostałą brzoskwinię pokroić na cząstki. Ułożyć je na wierzchu sernika. Udekorować resztą ciastek.





Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje