Reklama

Reklama

Chryzor w kokosowym curry i mango kutcha

Przepis z programu MasterChef Wielka Brytania.

Przygotowanie: od 30 minut do 1 godziny
Gotowanie: od 10 do 30 minut
4 porcje

Składniki:

Reklama

Kutcha mango
· 2 łyżki oleju roślinnego
· 1 ząbek czosnku, posiekany
· ½ łyżeczki kurkumy
· 1 łyżka nasion gorczycy
· 1 malutka zielona papryczka chili
· 1 zielone mango (niedojrzałe), obrane i pokrojone w kostkę
· 1 łyżeczka cukru
· sól do smaku
· 1 łyżka białego octu winnego (do smaku)

Wywar rybny
· ości chryzora
· łodygi kolendry
· 1 główka czosnku
· 2 pomidory, posiekane
· 1 cebula, podzielona na połowę
· sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kokosowe curry
· 2 bananowe szalotki, drobno pokrojone w kostkę
· 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
· 1 duży kawałek imbiru (wielkości kciuka), startego
· 1 mała czerwona papryczka chili,przekrojona na połówki z usuniętymi nasionami
· 15 liści curry
· 3 łyżki maurytyjskiego curry w proszku
· 2-3 świeże pomidory gałązkowe, posiekane
· 750 ml wywaru rybnego (jak powyżej)
· 1 opakowanie kremu kokosowego
· 1 łyżka przecieru pomidorowego
· 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Ryż
· 2 łyżki nasion kminku
· 500 g dzikiego ryżu basmanti
· 750 ml wody

Chryzor
· 2 łyżki nasion kolendry
· 1 łyżka nasion kopru
· 4 x 200 g filetów chryzora
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 50 g masła

Pianka z kolendry
· mała garść świeżej kolendry
· 1 łyżka ciepłej wody
· sól do smaku
· 1 białko z wiejskiego jajka
· drobne zioła kolendry, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kutcha mango

Podgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż czosnek aż zmięknie. Dodaj kurkumę, gorczycę, chili, mango, cukier, sól i ocet do smaku. Gotuj przez dwie minuty, a następnie zdejmij z ognia. Odstaw na 20-30 minut, żeby smaki się wymieszały.

Wywar rybny

Umieść wszystkie składniki w dużym garnku. Wlej 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź wywar do osobnego naczynia.

Curry kokosowe

Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż szalotki, czosnek, imbir i chili, aż będą miękkie. Dodaj liście curry, maurytyjskie curry w proszku, pomidory, wywar rybny i krem kokosowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy się o jedną trzecią objętości.

Dodaj przecier pomidorowy, sól do smaku i kontynuuj gotowanie przez 15 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Przy użyciu robota kuchennego wymieszaj sos z posiekaną kolendrą, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przelej do butelki.

Dziki ryż

Smaż na suchej patelni kminek przez dwie minuty, aż uwolni aromat. Dodaj ryż, wodę, sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj szczelnie folią i odstaw, podgrzej przed podaniem.

Chryzor

Zmiażdż nasiona kolendry i kopru w moździerzu. Natrzyj filety otrzymaną mieszanką przypraw i odstaw na 10 minut. Rozgrzej olej i masło na patelni, a następnie podsmażaj filety przez 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij rybę z ognia i odstaw na 5 minut.

Pianka z kolendry

Wymieszaj kolendrę, gorącą wodę i sól w robocie kuchennym. Ubij białko aż będzie sztywne, a następnie dodaj posiekaną kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.

Przybranie

Nałóż łyżką ugotowany ryż na środek talerz, a na nim umieść kawałek ryby. Rozprowadź delikatnie sos i kutcha mango dookoła ryżu, udekoruj talerz pianką kolendry i posiekanymi ziołami kolendry.

MasterChef

Jurorzy brytyjskiej edycji programu MasterChef - znany szef kuchni John Torode i autor książek o jedzeniu Gregg Wallace - szykują kubki smakowe na nową serię najpopularniejszego programu kulinarnego w Wielkiej Brytanii. Najnowsze odcinki możesz oglądać od poniedziałku do czwartku o godz. 21:30 tylko na antenie BBC Lifestyle.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje