Reklama

Reklama

Chrupiące śledzie smażone w cieście

Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!

Składniki

  • 7-10 świeżych śledzi
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 szklanka wymieszanej mąki pszennej i kukurydzianej
  • szczypta chili
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Śledzie opraw: odetnij głowy, przetnij rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbaw wnętrzności. Wypłucz i osusz, a następnie marynuj w soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (by pozostałe ości zmiękły). W tym czasie mleko wymieszaj z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. 

2. Przygotuj miskę z mąką. Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Filety zanurzaj w jajku z mlekiem, a potem obtaczaj w mące i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone odłóż na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z frytkami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje