Reklama

Chrupiące ogórki małosolne

jeśli zalejesz ogórki bardzo gorącą solanką, to już na drugi dzień mogą być dobre do jedzenia

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wrzącej wody
  • 2 łyżki grubo mielonej soli niejodowanej
  • główka czosnku
  • garść kopru
  • 3 liście chrzanu i korzeń chrzanu
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • ewentualnie po 3 liście czarnej porzeczki i wiśni

1. Ogórki umyj. Sól rozpuść we wrzątku.

2. Jeśli chodzi o naczynie, to możesz wykorzystać szklany słój lub kamionkowy garnek. Na dnie połóż trochę kopru, czosnku i chrzan. Potem ułóż ogórki  - najlepiej pionowo, jeden obok drugiego. Na wierzch i między ogórki ułóż koper z czosnkiem i chrzanem. Zalej ciepłą wodą, tak, aby ogórki były schowane. Przykryj słoik talerzykiem. W garnku połóż talerz i mocno go czymś dociśnij.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy