Reklama

Chrupiące łódeczki z cukinią i łososiem

Skuś się na proste do wykonania i atrakcyjnie wyglądające danie podawane z kremowym sosem czosnkowym.


Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki sosu czosnkowego z jogurtem
  • przyprawa do kurczaka
  • cukinia
  • 3 plastry łososia wędzonego
  • cebula
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • garść kiełków słonecznika
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj). Włóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i gotuj przez 10 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedź i ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 200°C.

Gdy wystygną, przekrój je wzdłuż, a następnie wydrąż łyżką stołową. Powstałe łódeczki oprósz przyprawą do kurczaka. Miąższ pokrój w kostkę.

Cukinię oraz cebulę drobno pokrój i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser.

Reklama

Farsz dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanym farszem napełnij wcześniej podpieczone połówki ziemniaków i ułóż je na aluminiowej tacce do grilla.

Łódeczki opiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut, uważając, aby się nie przypaliły.

W tym czasie w głębokiej miseczce połącz sos czosnkowy z sosem Tabasco. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika.

Podawaj na ciepło polane sosem czosnkowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy