Reklama

Chrupiące krążki z sosem

Składniki na 4 porcje

  • dwie duże cebule
  • jajo
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 l oleju do smażenia
  • 250 g gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz i sól

1. Do mleka dodajemy jajo, mieszamy, stopniowo łączymy z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy na kilka minut.

2. Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube paski. Delikatnie oddzielamy krążki cebuli, aby się nie przerwały. 

3. W garnku rozgrzewamy olej. Pojedyncze krążki cebuli zanurzamy w cieście i od razu wrzucamy do oleju. Smażymy na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając. Gotowe krążki osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Suche układamy na dużym talerzu, żeby przestygły.

Reklama

4. Z połówki cytryny ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Do śmietany lub jogurtu dodajemy sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Sos podajemy z krążkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy