Reklama

Chrupiąca kałamarnica z pikantną sałatą

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 6-8 osób jako przekąska; dla 4 osób jako danie główne

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy do średniego

Składniki na sos do sałaty:

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka oleju z chili
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na sałatę:

  • 170 g mieszanki sałat
  • 1/2 szklanki marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
  • 2 dymki posiekane wzdłuż

Składniki na kałamarnicę:

  • olej roślinny do smażenia
  • 2 jajka, ubite
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 450 g świeżej kałamarnicy, umytej, oczyszczonej i pokrojonej na krążki
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • płatki chili
  • 2 dymki, posiekane tylko zielone części

W małej misce wymieszaj składniki na sos i odstaw na bok.  W średniej misce połącz składniki sałaty, ale nie dodawaj sosu. Przykryj sałatę wilgotnym ręcznikiem papierowym i wstaw do lodówki aż do czasu podania.

 Wypełnij wok do połowy olejem i podgrzej go do 175 stopni C. Smażąc na głębokim tłuszczu w woku, należy bardzo uważać.  Wymieszaj jajko i mąkę ziemniaczaną. Zamocz wszystkie kawałki kałamarnicy w powstałym cieście. Delikatnie wkładaj kawałki kałamarnicy do woka. Smaż partiami, aż nabiorą złocistego koloru, około 1 do 2 minut. Wyjmij kałamarnice z woka, odsącz na ręczniku papierowym, przypraw solą, pieprzem i płatkami chili.

Reklama

 Przed podaniem wymieszaj sałatę z paroma łyżkami sosu. Na wierzch nałóż kawałki kałamarnicy. Udekoruj dymką i podawaj.

 *Uwagi: Można użyć mrożonych krążków kałamarnicy, ale lepiej użyć świeżej. Danie może być przekąską lub daniem głównym.


"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy