Reklama

Chłodnik z buraczkami i rzodkiewkami

Chłodniki to idealne zupy w czasie upałów. Są nie tylko smaczne, ale też dzięki zawartości w nich warzyw i nabiału nasz organizm otrzymuje białko i sole mineralne. Przed podaniem trzeba je mocno schłodzić.

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 300 g śmietany 18 proc.
  • 500 ml rosołu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Odetnij buraczki, obierz je i drobno posiekaj. Zalej rosołem i zagotuj. Dodaj łodyżki i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Następnie wrzuć buraczane liście i gotuj wszystko jeszcze przez około 5 minut. Wlej sok z cytryny. Potem ostudź. 

2. Dodaj zsiadłe mleko, śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojone rzodkiewki i ogórki. A następnie wymieszaj. 

3. Dopraw chłodnik solą i cukrem. Doskonałym dodatkiem będą do niego jajka ugotowane na twardo lub młode ziemniaki.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy