Reklama

Reklama

Chłodnik po polsku

Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.

Składniki

Reklama

Duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 3 ogórki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pokrojone w plasterki rzodkiewki, 3 ząbki czosnku, 6 szklanek kefiru, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz

Przygotowanie

Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś nie dłużej niż 10 minut, odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz rzodkiewkę.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj koperkiem.

24/2016 Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje