Reklama

Reklama

Chłodnik po litewsku – z botwinki i buraków

Niby w gorący dzień nie chce się jeść, ale na zimną zupę chętni są zawsze!

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z większymi burakami
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 duży kubek kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 kubek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • 2 małe świeże ogórki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (około 6 minut), ostudzić i obrać. Przekroić na połowę. 

2. Zagotować rosół lub bulion, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście botwinki. Wywar całkowicie ostudzić.

3. Do zimnego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, po łyżce koperku i szczypiorku oraz ogórki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i octem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z połówką ugotowanego jajka, udekorować pozostałym posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje