Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chłodnik litewski

Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.


Reklama

Składniki: około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami, 2 litry bulionu jarzynowego, 200 ml śmietany 18%, 2 zielone ogórki, 2 łyżki soku z cytryny, litr kefiru, 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku, sól i pieprz, paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret.

Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić.

Wywar wstawić do lodówki i schłodzić.

Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem.

Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje