Reklama

Chlebowe pulpeciki z orzechami

Składniki na 4 porcje

  • 200 g białego chleba
  • 200 ml mleka
  • 250 g świeżego młodego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek mąki
  • 100 g żółtego sera
  • 75 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

1. Podgrzewamy mleko. Kromki chleba kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, odstawiamy na 30 minut.

2. Szpinak myjemy i osuszamy. Obraną cebulę siekamy, a pozbawiony łupinki ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanych 25 g masła. Dodajemy szpinak i gotujemy 2-3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia.

3. Połowę żółtego sera kroimy w drobniutką kostkę, resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Kostki sera dodajemy do chleba razem z jajami, mąką i szpinakiem, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą, wyrabiamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, zagęszczamy ją kolejnymi łyżkami mąki.

Reklama

4. Z powstałej masy formujemy 8 pulpecików i gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut, odcedzamy.

5. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy pozostałe masło i przez 2-3 minuty podsmażamy na nim orzechy. Masłem polewamy pulpeciki. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem i od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy