Reklama

Chlebek z twarożkiem i żurawiną

Podajmy z masłem lub płynnym miodem.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 125 g suszonej żurawiny
  • 200 g siekanych migdałów
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder

1. 130 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jaja, mieszamy.  Łączymy z twarożkiem, skórką pomarańczową i cytrynową, rumem, 100 g żurawiny, migdałami. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie masę dodajemy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy
kilka minut rękami na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt. Dłuższymi bokami zakładamy do środka. Ponownie rozwałkowujemy i znów składami bokami do środka. 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w 180ºC. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Reklama

3. Pozostałe masło rozpuszczamy, studzimy. Połową smarujemy wierzch ostudzonego ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Jeszcze raz smarujemy pozostałym masłem i oprószamy cukrem. Dekorujemy żurawiną, dzielimy na porcje i podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy